Основни стратегии за успешно взимане на TOEFL iBT!

Стратегии за TOEFL iBT

TOEFL iBT е тест по английски, който може да определи Вашето бъдеще. Дали ще го издържите с добър резултат и ще бъдете приети в университета, който сте си избрали или ще се провалите в опита си да прескочите бариерата? Това зависи изключително от Вас. От изключителна важност е да отделите време и ресурси и да дадете всичко от себе си, за да се подготвите добре за този така важен изпит. В секцията по-долу представяме накои важни стратегии, които може да са Ви полезни във Вашата подготовка:

• Като за начало, изключително важно е да имате добро ниво на владеене на английски език преди да започнете специализирана подготовка за TOEFL iBT. Това означава минимум ниво Upper Intermediate или B2 по Европейската езикова рамка. Предполагаме, че разбирате и сами, колкото е по-високо входното Ви ниво на владеене на английски, толкова по-висок изходен резултат на TOEFL iBT можете да очаквате да получите.

• Дайте си достатъчно време за подготовка. Дали ще се подготвяте самостоятелно или ще се запишете на подготвителен курс за TOEFL iBT, просто Ви трябва достатъчно време, за да свикнете с формата на изпита и да подобрите необходимите езикови умения.

• Разработете си учебен план (ако се спрете на курс, то той би трябвало да има такъв) и го следвайте стриктно. Учете регулярно, всеки ден. Несе заблуждавайте, че ако се ‘стегнете’ няколко дни преди изпита ще получите желания резултат.

• Опитайте се да се потопите в английския език. Гледайте английска телевизия, филми, слушайте английски предавания по радиото, четете текстове, списания, вестници на английски. Всичко това помага за значително подобряване на вашите умения за четене с разбиране и слушане с разбиране. Дори можете да си говорите сами на английски пред огледалото.

• Подобрете си запаса от думи, ще ви е необходим във всяка от секциите на TOEFL iBT изпита. Систематично добавяйте нови думи към вашия wordlist. Не забравяйте да ги заучавате и ИЗПОЛЗВАТЕ.

• Установете Вашите слабости и се опитайте да ги преодолеете. Например, ако не се чувствате уверени в компонента писане, започнете да пишете колкото си може повече. Опитайте са да пишете всичко на английски, дори и да опишете мислите си. Хубава стратегия пък за говорене е Think Aloud.

• Бъдете ефективни в мениджмънта на времето. Това е голям проблем за повечето кандидати. Работете точно и бързо, без да се паникьосвате, че времето е малко.

• Научете се да слушате и четете инструкциите. Понякога те съдържат важна информация, която ще Ви помогне.

• Воденете на бележки по време на изпита е позволено. Изключително важно е да развиете това умения, защото ще Ви помогне да с важната информация от текстовете за четене и слушане.

• Последно – направете множество пробни тестове. Направете всичко, което намерите в Интернет. Освен безплатните ресурси, които честно казано не са кой знае колко добри, има и страхотни платени тестове, където всички компоненти се проверяват от професионалисти. Колкото повече практика имате, толкова по-висок резултат ще получите.

Оригиналната статия е на английски и може да бъде намерена на адрес: http://i-courses.org/toefl-ibt-preparation/test-taking-strategies

обратно към новини